Met het Blendwiel veiliger leren autorijden

In mijn kennissnack aan Learning Innovators over ontwerpen met het Blendwiel hebben de deelnemers mij geholpen om een aantrekkelijke en effectieve leerervaring te bedenken waardoor ik veiliger door mijn nieuwe thuis, de Achterhoek, kan tuffen. Denk aan sociaal leren met koffie, peer feedback en VR.

De optimale blend voor nieuwe Achterhoekers

Hier zie je het Blendwiel met de lerende in het midden. Dat ben ik dus, maar, ik ben niet alleen! Ik sta voor méér nieuwe Achterhoekers die enorm moeten wennen aan de smalle wegen en het diverse (agrarische en recreatieve) verkeer waar je rekening mee moet houden. Op de tandwielen zie je de vragen die een team ontwerpers elkaar stelt om tot de optimale blend te komen. De antwoorden staan op de kaarten die deelnemers vanmorgen voor mij gekozen hebben.

Download het ontwerp voor Veiliger autorijden in de Achterhoek in Powerpoint. Dan kun je de teksten goed lezen en de kaarten scherp zien.

Of kijk de sessie terug. Welke kaarten zou jij kiezen?

Inspiratiekaarten combineren tot een goed idee

Kaarten op zijn plek? Dan zoom je uit om te zien welk idee er op tafel ligt. Soms schuif je nog wat met de volgorde of er komt een kaart bij. In de sessie brachten deelnemers voor ‘Waar gaan we leren’ drie opties in: onderweg, buiten en VR. Daarmee kwamen we tot een leerervaring met een logische – en veilige – volgorde. Eerst oefenen in VR, dan buiten op een circuit en ten slotte, als we klaar zijn voor het echie, onderweg.

Hier zie je hoe ik de input uit de sessie heb uitgewerkt op een invulkaart. Je ziet dat we zijn uitgekomen op live en synchroon

Ik ben gemotiveerd om zo te leren. En jij?

Wat zou je aanpassen als jij de lerende was?

Beetje minder live en meer online?

Van Joitske van Ennuonline is de gouden slogan: Een goede praktijkles begint online.

Ik kan me voorstellen dat we de uitleganimaties en video’s met moeilijke situaties uit de live blend halen en daar een online blendwiel voor leggen. Want we hebben elk een ander verwerkingstempo. Spelen we eerst thuis even met een simulatie. Een soort flipped classroom. Ook online kunnen we natuurlijk interactie hebben. We wisselen online af met live en voor de optimale blended leerervaring.

Zelf blendwielen?

Het is heel gezellig om samen je creativiteit los te laten op het Blendwiel. Ideaal is om verschillende belanghebbenden aan de Blendwieltafel uit te nodigen. Ik kom je team graag faciliteren. Het speelbord heeft het formaat A0, dus ieder heeft goed overzicht. De kaarten zijn ook lekker groot. Ik laat een set bij je achter, zodat je in volle vaart door kunt Blendwielen.

Info over een workshop vind je hier. Vragen en reacties op Veilig rijden in de Achterhoek-ontwerp zijn van harte welkom.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *