Animeren, met een beetje (veel!) hulp van AI

Hoe krijg ik een Nederlandstalige animatie met Vyond Go? Vyond is de software die ik gebruik om animaties te maken. En natuurlijk heeft Vyond nu ook AI-opties. Wat kan? Joitske van Ennuonline en LOSMakers heeft laten zien dat het kan, maar alleen met een abo vanaf 179 dollar per maand (gloep!). Hier mijn workaround, waarmee je profiteert van AI én je animatie personaliseert met je eigen stem (als je zin hebt om even te knutselen).

Dat wordt dan zo:

En dit ging eraan vooraf.

Nederlandse prompt maakt Engelse tekst

Zo begin je. Typ in het promptveld wat je in de animatie wilt zien en horen.

Wat je hier kunt kiezen, hangt af van je abonnement. Ik heb Premium (54 dollar per maand). Per dag mag ik maar liefst 5 prompts invoeren, dus ik kan er lekker op los klooien, maar… ik kan alleen voor een Engelse stem kiezen.

Dus dat heb ik gedaan. Ik koos een ander decor (kantoortuin) en net als Joitske voor een aankondiging door een talking head. Bij de opties koos ik voor de ‘speelse’ vibe. (Benieuwd of je dat oppikt!)

Nou dan krijg je dit:

Engelstalige Text to speech

Ik val dan toch eerst even van mijn stoel. Ik werk namelijk al een tijdje met Vyond en ik weet hoeveel werk het is om een script te schrijven, in te (laten spreken), scenes te kiezen, karakters, bewegingen, expressies, timing, in- en uitzoomen, tekstborden … en nu staat het er allemaal met een paar kliks.

Van de Nederlandse inhoud die ik als prompt heb ingevoerd, is een behoorlijk lekker lopende Engelse presentatietekst gemaakt, met de kernpunten in tekstborden. Haar enthousiasme is wel aanstekelijk.

Als ik weer zit en even rustig kijk, heb ik natuurlijk wel wat te zeuren. Want, hallo, het gaat over filmen met je smartphone. En dat zie ik niemand doen in het filmpje.

Maar, laat ik focussen op de vraag: hoe maak ik hier nu een Nederlandstalige animatie van?

In Quick Edit kun je kiezen voor een Nederlandstalige stem:

Als je de tekst niet omzet naar Nederlands, krijg je de voice over in het Engels met een Nederlands accent! Geestig, maar nutteloos. Dus, net als Joitske de Engelse tekst door Google Translate gehaald en met een paar aanpassingen in de tekstvelden geplakt.

En, ook maar meteen het karakter vervangen, want dat kan dus ook met een paar klikken in Quick Edit. Ik heb mezelf al als avatar, dus dat is zo gepiept. Maar je kunt ook uit Vyond-poppetjes iemand laten presenteren die je leuker vindt dan de AI-keuze. Lip sync gaat automatisch goed.

Zo, nu is mijn avatar aan het woord. Hoe vind je me klinken?

Ben je al in slaap gevallen?

Wat een groot verschil met de Engelse VO! Die kwam veel dichterbij natuurlijke spraak. Is ook wel logisch natuurlijk, Nederlandse AI-stemmen hebben nog veel meer training nodig. Maar als je internationaal werkt en wegkomt met Engels, ben ik wel jaloers op je.

Veel van AI en beetje van mij

En nu ga ik de AI- en Quick Edit-wereld verlaten en handmatig ingrijpen, want ik hoor graag mezelf praten. In de Edit Studio kan ik mijn poppetje selecteren en dialoog opnemen. Op mijn andere scherm staat de Nederlandse tekst die ik net heb ingeplakt. Die spreek ik in. Mijn opname komt op een spoor onder de AI-audio te staan.

Ik splits mijn opname in fragmentjes. Ik kan goed vergelijken waar ik moet knippen. Ik schuif elk fragmentje precies onder de AI-audio en gooi de AI-stukjes weg. Dat ik sneller praat, zie ik meteen. Los ik op door de scenes een beetje in te korten. En huppekee, een AI-gemaakte animatie met een Nederlandse stem; mijn eigen! Die zag je aan het begin van de pagina.

Ga ik dit vaker gebruiken?

Tuurlijk! Voor eenvoudige en kleine dingen, zoals een aankondiging. Maar als het over filmen met je smartphone gaat (ja, die komt eraan!), doe ik dat natuurlijk op video.

Op dezelfde manier als ik ChatGPT gebruik, schakel ik mijn AI-vriend in. Eerst even nadenken over mijn doel/vraag en wat ik al weet van de inhoud en dan een paar scenario’s in AI uitproberen. Ik krijg hulp bij mijn tekst en bij mijn enscenering. Wat me aanstaat, houd ik en ik maak het handmatig op maat, zodat karakters ook doen waar het de animatie over gaat.

Toch zal ik meestal maatwerk leveren, omdat de klant iets heeft uit te leggen dat zo nauw luistert dat AI er nog geen goed verhaal van kan maken. Hoe kan dat eruit zien? Kijk deze voorbeelden in mijn playlist.