Leren zeggen wat je bedoelt met infographics

Een rapport van 12 pagina’s, moet ik dat écht allemaal lezen?” Professionals krijgen te veel informatie voor ogen en worden te vaak afgeleid om aandachtig jouw verhaal te lezen. Wil je iets voor elkaar krijgen, dan kom je er niet meer met een lap tekst. Daarom zijn infographics heet. Perfect moment voor Fransien Roovers van Metris Groep om mij te vragen met haar een training Infographics in beleidsteksten te ontwerpen. Ik tekende ook voor de theorie. Pak mee, in H5P (open source authorware voor iedereen), en laat je ook inspireren tot visualiseren.

De doelgroep van deze training bestaat uit beleidsmakers. Doorgaans échte lettervreters, maar een voorhoede snapt dat er beeldtaal nodig is om snel uit te leggen wat ze bedoelen. zij hebben het verlangen om zelf plaatjes te maken en melden zich voor de training. De aanleiding is dat ze beeld in hun tekst willen zetten, om sneller te communiceren met hun doelgroep. In de training ontdekken ze echter dat visualiseren hen zélf helpt, namelijk om om hun gedachten te ordenen en tot de kern te komen.

Onderstaande gevisualiseerde theorie is een soort warming-up. Eerst beeldtaal leren ontcijferen en heb je de code gekraakt, dan kun je zelf gaan verbeelden. Ik denk dat deze uitleg niet alleen voor beleidsmakers nuttig is, maar bijvoorbeeld ook voor docenten en instructie-ontwerpers die in beeld willen uitleggen.

Opbouwen met basisvormen

Infographics kennen een beperkt aantal basisvormen. Ga je er zelf één maken, dan is het slim om te kijken welke vorm het beste bij de kern van je boodschap past. In deze presentatie introduceer ik deze vormen.

Ben je nog niet bekend met H5P, bekijk dan even deze klikuitleg.

Navigeren in een course presentation

Basisvormen herkennen

Om vertrouwd te raken met die basisvormen, kun je deze quiz doen, waarin je van een aantal infographics mag bepalen op welke vorm hij is gebouwd. Je maakt meteen kennis met een grote variatie aan infographics.

Cijfers, mensen, dingen en relaties verbeelden

Die basisvormen zijn de haakjes waaraan je beelden gaat hangen: illustraties, pictogrammen, grafieken en diagrammen. Pijlen en kleuren maken de basisvorm helderder. Ook om beeld te benoemen is taal nodig. Handig om te kennen als je de klus niet in je eentje hoeft te klaren, maar een vormgever gaat briefen.

Analyseer een infographic

Nu heb je de bagage om alle elementen in een infographic te herkennen. Dit is een hele ingewikkelde, gemaakt door Kennisland. Daag jezelf uit met deze hotspot-opdracht. Bedenk eerst wat het is, en klik daarna op de hotspot voor de uitleg. (Ik ben trouwens ook wel benieuwd wat je van deze infographic vindt…)

Zelf verder?

Ga tekenen! De illustraties in de presentaties hierboven heb ik zelf gemaakt. Misschien heb je ook wel eerder tekeningen van mij gezien, bijvoorbeeld het Blendwiel waarmee we blended learning ontwerpen. Ik heb een dag gedaan bij De Betekenaar en meteen daarna het boek Visual Thinking gekocht. Aan het boek heb ik veel meer gehad dan aan die training. Ik ben het gewoon ga doen. Eerst natekenen uit het boek en dan die vormen voor mijn eigen gedachten gebruiken. Ik heb wel aanleg voor beeldend denken, dat is niet iedereen gegeven. Je komt er wel achter.

O ja, en die H5P’s zelf maken? Dat kan je ook. Maar, het gaat niet om het klikken. Net als met tekenen, gaat het niet om een technisch foefje of de lijntjes netjes maken. Weet je wat je wilt bereiken? Dat is dus ontwerpen en daar kan ik je mee helpen.

De eerste groep die Fransiens training heeft gevolgd is nu in het ‘we geven elkaar feedback en helpen elkaar’-stadium. Fransien geeft in november weer een training Infographics in beleidsteksten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *