Vooruitblik webinar Moodle proeven

introplaatje.007Op 17 en 20 maart geef ik een webinar met een introductie van Moodle. Ik heb alleen ‘geadverteerd’ op Twitter en in de LinkedIngroep LOSMakers. Hier tref je leuke mensen die zich bezighouden met ‘losmakende’ manieren van leren en daar komen vaak tools bij kijken. Nu ben ik zelf niet zo’n toolnerd, maar er is er één waar ik wel veel van weet en dat is Moodle.  Dagelijks ben ik bezig met de vraag: een groep mensen wil iets leren, hoe stop je hun leerproces dan in Moodle? In het webinar wil ik daar een voorproef van geven.

We hebben een uur. Wat doen we daarin?

Niets is zo vervelend als een uur lang kijken en luisteren naar een vrouw die op een scherm zit te klikken en daar commentaar bij geeft. Mensen die weten dat er nog 7 of 8 andere mensen virtueel aanwezig zijn, willen met elkaar uitwisselen. Ik heb nog geen idee hoeveel mijn deelnemers van Moodle weten. Sommigen werken er al mee, anderen hebben alleen dat grappige, maar ook wat neuzelig klinkende woord opgevangen. Dus daar ga ik eerst maar eens naar vragen. En zo zijn er veel momenten waarop ik interactie ga inbouwen.

Jawel, een leerdoel

Net als voor een ‘echte’ (hoezo ‘echte’?) workshop heb ik een leerdoel geformuleerd:

Na afloop van het webinar kun je aan een collega die iets van opleiden weet, vertellen hoe je een aantrekkelijke sociaal-constructivistische cursus met een blend met leeractiviteiten ontwerpt en ontwikkelt in Moodle.

Collega die iets van opleiden weet

Mijn deelnemers zijn zelf collega’s die iets van opleiden weten. Ik kan dus makkelijk jargon gebruiken en hoef niet uitgebreid bij allerlei termen als sociaal-constructivisme, blended learning of wiki stil te staan. Dat is voorkennis die ik veronderstel, zowel bij mijn deelnemers als bij de mensen aan wie zij hun ervaring gaan doorvertellen.

Een aantrekkelijke cursus

‘Moodle ziet er zo saai uit!’ Hoe vaak ik dat niet hoor. Dat is nu heel makkelijk op te lossen. Julian Ridden, een enorm belangrijke man in de Moodle gemeenschap heeft twee mooie themes gemaakt die iedereen gratis en voor niks kan installeren met een paar clicks. Bekijk trailers van Essential en Elegance.

Deze themes zien er ook mooi uit als de Moodlecursus op een tablet of smartphone wordt bekeken. Kies je één van deze themes én presenteer je passende multimediale inhoud in je cursus, dan is Moodle verre van saai.

Tijdens het webinar werken we in het theme Essential en laat ik zien hoe je beeld en video en plaatst.

Een sociaal-constructivistische cursus

Eigenlijk is het al een stokoude term, maar hoeveel cursussen die daadwerkelijk aan de definitie van sociaal-constructivisme voldoen heb je mogen ontwerpen en vervolgens ook zien slagen? Toevallig zijn die LOSMakerstypes daar wel heel erg van, maar het gros van de e-learning die ontwikkeld wordt, is ‘spoon feeding’. Natuurlijk is het heel nuttig als een deelnemer binnen een hoofdzakelijk sociaal gerichte cursus zelfstandig een brok leerstof kan verwerken om dat vervolgens mee te nemen in een groepsactiviteit, maar hoe dat gaat, stel ik niet aan de orde in het webinar. Ik laat leeractiviteiten zien die je samen kunt doen, omdat ik een peer feedback fan ben.

En in het webinar wil IK natuurlijk ook sociaal leren.

Een blend met leeractiviteiten

Iedereen heeft wel een beeld bij de term ‘blended learning’. Dat is gedeelde voorkennis, zoals ik al schreef. Meestal overlappen die beelden aardig. Vroeger was het ‘e-learning’ EN een ‘face-to-face’ meeting. Een module doorklikken zodat deelnemers met dezelfde voorkennis naar een bijeenkomst komen, was al heel wat. Nu, mede dankzij het goede werk van Clive Shepherd van Onlignment, geven we er een veel bredere invulling aan. In deze video legt hij uit dat het een ‘blend of approaches’ is of van ‘methods’.

In aansluiting daarop kun je kineopdfblendedlearning

Blended Learning Today bekijken waarin je op p. 1 een mooie tabel ziet met deze approaches en voorbeelden van grote vriend Clive.

In het webinar vertaal ik dit concept van blended learning naar een scenario dat ik met de deelnemers wil uitbouwen in Moodle met leeractiviteiten die vooral bij de ‘non-formal approach’ aansluiten. Methodes waarmee je het meest flexibel kunt aansluiten op leervragen die ontstaan tijdens het leren. Denk aan het onvermijdelijke Forum, maar ook aan de Poll en de Woordenlijst. Hierbij gaat het me met name om de combinatie van leerstof verwerken met cases, toepassen op eigen werk en leren van feedback geven aan elkaar. Tijdens het webinar discussiëren we over de te maken keuzes.

Ontwerpen en ontwikkelen

Kip of ei? Begin je te ontwerpen vanuit je kennis van wat er met Moodle kan of draai het om: een ‘vrij’ ontwerp maken en dan kijken of het kan met Moodle? Ik heb een sterke voorkeur voor de laatste volgorde. Bedenk welke ervaring je deelnemers nodig hebben, kijk daarna pas naar de organisatorische voorwaarden en je eigen beperkingen (je kunt niet voor elke cursus een professionele video laten maken of een Les met tig vertakkingen). Kies ten slotte uit de trucendoos van Moodle. En soms kun je met een beetje sjoemelen met instelingen en permissies voor elkaar krijgen wat je in je hoofd hebt.

Ontwerpen is bedenken en een scenario uitschrijven. Daar gebruik ik meestal een excel sheet voor met kolommen voor elk aspect van de leeractiviteit, leerdoel, activiteit en input van de lerende, feedback van wie, tijdsbesteding etc.

Ontwikkelen is schrijven of knutselen met multimediale tools (of uitbesteden als je daar geld voor hebt) en dan alles in Moodle plakken. Van dat proces laat ik in het webinar iets zien met spullen die ik klaar heb staan.

Werken met een casus

Ik hou ervan om het voorstelbaar te maken, alleen dan kunnen de deelnemers meedenken. We werken dus met een casus. Wat is er nu leuker om te delen dan dat waar ik nu mee bezig ben? Misschien heb je op mijn site al iets gelezen over de Beste Blend voor Presenteren op Afstand. Hiervoor ontwikkel ik samen met Niek van der Spek een blok over aantrekkelijk presenteren met multimedia, in een webinar. We hebben ons ontwerp daarvoor grotendeels klaar. Een stukje daarvan gebruik ik om te laten zien hoe het ontwikkelen gaat en om met de deelnemers de keuze van de Moodle bronnen en activiteiten te bespreken.

Een speciaal aanbod

Ik verheug me al helemaal op de kick van het geven van het webinar. Maar, mijn wijze vriendin Lida die zich heeft verdiept in marketingstrategieën met webinars, drukt me op het hart dat ik de deelnemers een aanbod moet doen. Bij deze: alle deelnemers krijgen van mij een adviessessie over blended ontwerpen met Moodle van een uur voor € 50,00 (€30,00 korting op de normale prijs). We verdelen het over twee keer een half uur. Eerst een half uur om je vraag goed te analyseren en dan een half uur om het advies te bespreken.

De sessies zijn dus vol nu, maar als je toch van het aanbod gebruik wilt maken, dan kan dat als je dit artikel tweet.

2 thoughts on “Vooruitblik webinar Moodle proeven

  1. Ik zie Isabelles webinar als een vorm van leren. Dit blog vind ik een mooi voorbeeld van ‘voorwerk’ door de deelnemer: het geeft een beeld van wat ons te wachten staat (leuk! een casus), het inspireert om meer te willen weten of nog eens even scherp te stellen wat ik al wist maar waarvan ik niet wist dat ik het wist, en het helpt de discussie straks doordat we met onze ongetwijfeld zeer verschillende achtergronden en motieven nu een gemeenschappelijk vertrekpunt hebben, bijvoorbeeld door de stellingen van Clive Shepherd.
    In de LOSmakersgroep is vorige week uitgebreid gesproken over het nut van ‘voorwerk’ door de deelnemers. We wisten het allemaal al, en dit bewijst het: zeker voor een korte ontmoeting draagt voorwerk bij aan een mooie ‘blend’.

  2. Bedankt voor alle informatie ter voorbereiding op het webinar. Daar heb ik op zich al van geleerd. Ik kijk echt uit naar het webinar, dan vallen nog meer kwartjes. Goed ook dat we werken rondom een casus, dat werkt bij mij altijd verhelderend.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *