Vanavond naar Learning Lane voor drie sprekers over ‘be-ge-leiderschap’

Voor het eerst ga ik naar Learning Lane. Het schijnt een nogal bruisend evenement te zijn waar opleidingskundigen en trainers zich jaarlijks verpozen met workshops en gezelligheid. Ik heb een aantal sessies uitgekozen. Ga ik natuurlijk over bloggen, samen met collega Tineke van Kooten. We gaan all the way, dus we gaan ook naar het avondprogramma op de woensdag. Voordeel is dat we donderdag niet godgeklaagd vroeg op hoeven.

Geen van de geprogrammeerde sprekers is mij bekend. Wie zijn André Wierdsma, Jurg Tholke en Inge Nuijten?

André Wierdsma

De beschrijving van zijn sessie begint zo: ‘Organisatie-ontwikkeling vraagt aandacht voor zowel de inrichting van structuur en systemen als interventies om de individuen en de samenwerkingscultuur te versterken. De kunst is beide in samenhang te ontwikkelen.’ Nu kan ik best wat abstractie aan, maar ik moet bekennen dat ik hier niet direct enthousiast van wordt. Het lijkt me bovendien een wijd open deur. Hij is bedrijfskundige en psycholoog en heeft zich gespecialiseerd in dilemma’s als ‘Hoe blijf ik mezelf als individu in een netwerk van relaties binnen een organisatie?’

Zijn TEDx-speech is wel humoristisch en wijs (‘Spreadsheet-management is a disempowering pattern’), dus ik denk dat het gaat meevallen.

Jürg Tholke

Deze van oorsprong Zwitserse meneer gebruikt ook moeilijke woorden. Zijn verhaal heet ‘De lerende organisatie – Systemisch perspectief van begeleiderschap’. Hij laat zich inspireren door Bert Hellinger die de methodiek van opstellingen heeft bedacht. Ik heb  wel eens aan een opstelling meegedaan en was diep onder de indruk van de impact. Het wordt vaak toegepast op het systeem ‘familie’, zoals je in de heel eenvoudige uitleg in onderstaande korte video ziet, maar kan ook in organisaties.

Hoe dicht bij  sta je zelf als opleider als je met je ‘interventie’ effect wil hebben? En bij wie dan, bij de manager die je opdrachtgever is, of bij de deelnemer? Ik denk dat het over dit soort vragen zal gaan.

Jürg is overigens gepromoveerd aan de TU in Delft bij Industrieel Ontwerpen. Dat heeft mijn geliefde ook gestudeerd. Dat schept een band.

Inge Nuijten

De beschrijving van haar sessie over ‘dienend leiderschap’ en haar bio vind ik ook een tikje hoogdravend: ‘Gedreven om anderen te helpen beter te presteren en zich goed te voelen, bedacht dr. Inge Nuijten tijdens haar studies psychologie en bewegingswetenschappen dat leiders een belangrijke schakel zijn als het om welbevinden en prestaties gaat.’ Mijn blabla-allergie steekt dan direct de kop op. Misschien ben ik wel jaloers omdat ze er jong en mooi uit ziet en met een mooie stem en zelfverzekerd presenteert? Kijk maar:

Dienend leiderschap from Alexandra Gabrielli on Vimeo.

In 8 minuten vertelt Inge heel helder wat dienend leiderschap is. Ze legt onder andere een verbinding met de ideeën van Daniel Pink over motivatie (bied autonomie, de mogelijkheid om competent te worden en verbondenheid). Die spreken me sowieso aan. Een dienend leider denkt op de lange termijn en niet aan zichzelf (is geen Rijkman Groenink) en kiest voor empowerment van zijn medewerkers. Hij faciliteert hen om zich op allerlei manieren te ontwikkelen, volgens Inge.

Jammer genoeg zie je juist in crisistijd dat managers allerlei leermogelijkheden afsluiten en professionals verstikken met hogere targets, nadruk op individuele prestaties die samen werken en leren ontmoedigen. Ben benieuwd hoe Inge denkt die negatieve trend om te buigen.

Zelf doe ik ook wel eens een poging tot leiderschap als ik complexe e-learning projecten tot een goed einde mag brengen. Dus persoonlijk hoop ik er ook wat van op te steken.

Hoe werken opleiders samen met leiders?

Al met al gaat het deze avond over opleiden, begeleiden en leiden. Ik ben benieuwd hoe we als opleiders leiders kunnen stimuleren om te blijven werken aan leren.

En dit is dan alleen nog maar de woensdagavond! Er volgen nog twee dagen vol met workshops. Kan ik wel slapen van al die ideeën die door mijn hoofd gaan spoken?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *